Nemzetközi angol - az amerikai vagy brit angol alternatívája?

2022.08.26

Az angol a világ legfontosabb nemzetközi nyelve, amelyet a kultúrában, az üzleti életben és a tudományban a legszélesebb körben használnak. Azokon az országokon kívül azonban, ahol az angol a hivatalos nyelv, sok angolul beszélő olyan országokból is érkezik, ahol az angol nem az anyanyelv. Ezen túlmenően számos különböző dialektus létezik - mind az angol anyanyelvű országokon belül, mind a nem angol anyanyelvűek körében.

Angolra szeretnéd lefordíttatni weboldaladat, kiadványaidat, katalógusaidat vagy marketinganyagaidat, és azon gondolkodsz, hogy brit vagy amerikai angol legyen-e a fordítás? Globális és digitális hálózattal rendelkező üzleti világunkban ritkán csak amerikaiak vagy csak angolok olvassák szövegeinket, hanem nem anyanyelvi beszélők is. Hogyan lehet a szövegeket úgy alakítani, hogy mindenki megszólítva érezze magát?

Az amerikai vagy brit angol nyelvben az eltérő írásmódok (pl. color/colour) még nem jelentenek komoly akadályt. Az lawyer/barrister esetében azonban ez nehezebbé válik. A regionális nyelvjárások vagy köznyelvi kifejezések esetében, amelyek csak egy adott régióban fordulnak elő, ez problémás lehet.

Európában a nemzetközi üzleti élet hosszú története során számos vállalatnál kialakult egy nem hivatalos nemzetközi angol nyelv. Ez a változat nem rendelhető egy adott országhoz vagy kultúrához.

De hogyan néz ki a nemzetközi angol? Ügyelni kell arra, hogy a használt angol nyelvet a különböző nemzetek anyanyelvi és nem anyanyelvi beszélői egyaránt megértsék. A mondatokat világosan és a lehető legrövidebben kell megfogalmazni, a szófordulatokat kerülni kell vagy gondosan kell megválasztani. A telefonszámokat és címeket mindig a nemzetközi előhívószámmal vagy az országkóddal kell megadni. A dátum megadásakor célszerű a hónapot is kiírni (8 May 2017) a félreértések elkerülése végett (08/05/2017 vagy 05/08/2017). A pénznemre vonatkozóan is pontos információkat kell megadni. A megfogalmazásnak semlegesnek kell lennie, hogy ne sértsen meg egyetlen olvasót sem.

Egy olyan környezetben, ahol az emberek különböző szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, a nemzetközi angol nagyon hasznos lehet. Ha weboldalad, kiadványaid vagy marketinged számára angol nyelvű fordításokra van szükséged, fontold meg, hogy a nemzetközi angol nem jelenthet-e alternatívát. Szívesen segítünk és tanácsot adunk, hogy melyik lehetőség a legjobb megoldás számodra!


Angol fordításra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot!