10 ötlet, hogyan kerülhetjük el a gépelési és a helyesírási hibákat

2021.12.17

Hogy is lehet leginkább elkerülni vagy kiküszöbölni a helyesírási hibákat? 

Elírási hibák vagy tudatlanságból fakadó hibák mindenkinél előfordulnak. De mégis kínos vagy idegesítő lehet - ha a főnök talál még néhány betűcserét vagy az Ügyfél üzenetben hívja fel a figyelmünket egy duplán szereplő szóra.

Melyek a tipikus hibák?

Ahhoz, hogy elkerülhessük a hibákat, tudnunk kell, mely esetek bukkanhatnak fel a szövegben! - de mégis mely jellegzetes hibák leselkedhetnek tulajdonképpen az íróra? Néha elírási hibák, vagyis olyanok, amelyeket figyelmes olvasás közben mi magunk is megtalálhatnánk. Aztán pedig vannak olyan hibák, melyeken átsiklunk, hisz bizonytalanok vagyunk. «Brillant» vagy «brilliant»? Melyik helyes a német nyelvben? Legjobb, ha az ilyen eseteket gyorsan átvizsgáljuk. A Duden gyakran javasol egyébként írásmódot, de mégis megenged más írásmódokat is. Esetünkben például az elsőként említett a javasolt írásmód, mint ahogy az itt szereplő példánál is («sodass» és «so dass»).

Kerüljük el a helyesírási hibákat, úgy hogy...

Néha azért szaladunk bele hibákba, mert a helyesírás, a központozás és a mikrotipográfia valóban komplex vagy homályos, és persze nem lehetünk mind német nyelvészek vagy profi lektorok. Ezért az a legjobb, ha mindig újra és újra böngésszük a szótárakat és a nyelvtankönyveket, proaktív ellenőrzéseket végzünk, ha gyakran kell írnunk. Egyébként az online Dudent az általános nyelvtudomány esetében is érdemes használni. Tudtad például, mikor használjuk a németben «Website» és a «Webseite» kifejezéseket? Az ilyesmit tulajdonképpen nem is lehet tudni, hacsak nem keresgélünk ilyen információk után, ugye?

Rajta: Keressünk gépelési hibákat, kerüljük el a helyesírási hibákat!

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amellyel sok helyesírási hibát elkerülhetsz.

1. Használd a számítógép helyesírás-ellenőrzőjét! Bár ez némi segítséget nyújt, mégsem hárítja el az összes hibát.

2. Vizsgáljuk meg az összetett fogalmakat, akkor is, ha a helyesírás-ellenőrző program nem húzza alá, és azt hiszed, hogy megtaláltad a megfelelő írásmódot. Néha átveszünk egy írásmódot, anélkül hogy leellenőriznénk. Hogy is van például a «Know-how» vagy a «Know-How» vagy a «Knowhow» vagy pedig a «know how» esetében? (Ha érdekel, itt találod a megoldást. Kattints!)

3. Ugyanígy kell ellenőrizni az összetett szavakat is. A helyesírás-ellenőrző programok minden nyelvtanilag megfelelő összetételt megengednek, mivel azok helyesek is lehetnének. Tényleg lehetne szó Grundalgenforscher-ről (Grundlagenforscher helyett) vagy egy Schafstörung-ról (Schlafstörung helyett). A betűfelcserélések akaratlanul is hamar megnevettetik az embert.

4. Olvassunk nyomatott verzióban is! A képernyőn kevésbé látjuk a hibákat. Nem hiszed el? Próbáld ki! Nyomtasd ki a szöveget, és olvasd a papíron! Lektoraink esküsznek erre.

5. Kipróbálod a papíron való olvasást? Szuper! Akkor van még itt egy tippünk hozzá! Fogj meg egy filcet, és húzz át minden átolvasott sort szóról-szóra! Így biztos lehetsz benne, hogy mindent átnéztél és nem csak átfutottad a szöveget. Alternatív módon az is segíthet, ha egy vonalzót helyezel a sor alá, amit épp olvasol.

6. Hozz létre egy ellenőrzőlistát a gyakori hibákkal! Ha magad mellé teszel egy ilyen listát, biztos lehetsz abban, hogy semmit sem fogsz elfelejteni. Van itt néhány dolog, amit például fel lehet venni a listára. Keress például mindig dupla szóközöket! A "keresésben" egyszerűen csak két szóközt kell lenyomni, majd pedig rákeresni.

Gyakran az «ihnen»/«Ihnen» és a «sie»/«Sie» kis- és nagybetűs írásmódjai sem tűnnek fel számunkra írás és átolvasás közben. Írd be a keresésbe ezeket a szavakat, és ellenőrizd le mindet! Egy Word-dokumentumban a bővített keresési feltételeknél a kis- és nagybetűs írásmódot is figyelembe lehet venni.

7. Olvass hangosan! A fül az olyan különleges megfogalmazásokat is meghallja, amelyeken a szem talán átsiklik.

8. Tedd el a szöveget, és olvasd el később újra! Akkor is, ha olvasás közben bizonyos részek feltűnnek, de pillanatnyilag nem is tudod pontosan megmondani, hogy mi az, ami valójában zavar, akkor jelöld be a mondatot vagy a szót, és később térj vissza rá még egyszer. Ugyanez érvényes akkor is, ha nem vagy egészen biztos a vessző, az írásjel használatában vagy a helyesírásban. Gyűjtsd össze ezeket az eseteket, és végül ellenőrizd le például a Dudenben.

9. Add oda a szöveget egy kollégádnak, hogy olvassa át! A friss szemek gyakran több hibát vesznek észre. A Szallasz Fordítóirodánál ezért használjuk a "Négy szem elvét" (hacsak nem tiltod meg nekünk 😉).

10. Nyelvi szolgáltatóként még egy utolsó javaslatot is hozzá kell fűznünk: ha valóban gyakran és sokat publikálsz, hosszú távon valószínűleg időt, költséget és "idegeket" is spórolhatsz, ha szövegeidet egyszerűen profi lektorokra bízod. Elsősorban abban az esetben, ha gyakran van szó hasonló témájú szövegekről, akkor ők gondos stílusútmutatót, és a szöveghez passzoló pontos terminológiát hoznak létre, annak érdekében, hogy azok ne csak hibátlanok és gördülékenyen olvashatók legyenek, hanem mindig kövessék a vezérfonalat és egységessé váljanak.

Mi a végkövetkeztetés?

A gépelési, elírási és helyesírási hibák elkerülése vagy kiküszöbölése nem is olyan nehéz, ha az ember tudja, hogy képzett emberként sem kell mindent tudnia, illetve nem is tudhat mindent.

A segítségek:

  • az ellenőrző lista,
  • a proaktív ellenőrzés (akkor is, ha azt hisszük, hogy minden jó),
  • az átolvasás papíron,
  • a hangos olvasás
  • és segítségkérés kollégáktól (vagy profiktól 😉).

Ha ezeket megtettük, akkor tulajdonképpen már - majdnem - semmi sem sikerülhet rosszul!