A 6 leggyakrabban beszélt nyelv

2022.10.07

Ha összeadjuk az összes kisebb-nagyobb és helyileg beszélt nyelvet, akkor körülbelül 7000 különböző nyelvet kapunk. Ha pedig az összes alnyelvet és dialektust összeadnánk, akkor valószínűleg elképzelhetetlenül sokféle beszédmód lenne az eredmény. De melyik nyelvvel lehet a legtöbb embert elérni? Meddig lehet eljutni például a német nyelvvel?

Különböző vélemények léteznek arról, hogy végső soron mi minősül nyelvnek, nyelvjárásnak vagy aldialektusnak. A különböző tanulmányok adatai is gyakran eltérnek egymástól. A tendenciák azonban egyértelműek. A mostani cikkben ezért bemutatjuk a világ 6 leggyakrabban használt nyelvét, amelyeket anyanyelvi szinten és másodnyelvként is beszélnek.

6 - Orosz nyelv

A szláv nyelvet elsősorban Oroszországban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban beszélik. Ezekben az országokban az orosz a hivatalos nyelv. Az orosz nyelvet a balti államokban, Grúziában, Moldovában és Ukrajnában is használják. Együttesen 264 millióan beszélik a nyelvet. Az orosz nyelv a cirill ábécét használja. Mint sok más nyelvben, az oroszban is vannak olyan szavak, amelyeket közvetlenül a németből vettek át. Például a "Landschaft" és a "Schlagbaum" gyakori kifejezések náluk.

5 - Francia nyelv

A francia anyanyelvűek száma körülbelül 77 millió. A franciául beszélők teljes száma azonban 285 millió. Sokan nem tudják, de Kanadában a francia nyelvet szinte mindenhol második nyelvként tanulják, sőt a fővárosban, Torontóban és környékén ez a hivatalos nyelv. A Karib-térség és Afrika számos területének gyarmatosítása és az Európa-szerte tapasztalható erős francia befolyás miatt a francia nyelv a másodnyelvek között is erősen képviselteti magát.

4 - Arab nyelv

Az arab nyelvet valójában nyelvcsoportként kell leírni, mivel nagyszámú, egymástól erősen eltérő dialektusa van. Négy fő nyelvjáráscsoportot különböztetünk meg, amelyek földrajzilag alakultak ki: nyugati (Maghrebi), központi (beleértve Egyiptomot), északi (beleértve a Levantei tengert és Irakot), illetve déli (beleértve az Öbölt, Hejazit és Jement). A klasszikus arab szintén egy írott nyelv, amelyet az iszlám világ anyanyelvének tartanak. Az arab írást jobbról balra olvassák és írják. A nyelvcsoportba tartozó összes nyelv beszélőinek számát 422 millióra becsülik.

3 - Spanyol nyelv

A spanyol nyelvet 21 országban beszélik. A nyelv a latinból származik, történelmi eredete az Ibériai-félsziget. A római nyelvnek ezt az alfaját - amelyet az ókorban a növekvő Római Birodalom terjesztett el - kasztíliai nyelvnek is nevezik. A spanyolban is megtalálhatók különböző dialektusok. A legismertebb a katalán, amelyet Katalóniában (Barcelonában és környékén) beszélnek. A legtöbb nyelvhasználó Latin-Amerikában él; a spanyolországi nyelvhasználókkal együtt mintegy 513 millióan beszélik a nyelvet.

2 - Kínai nyelv

A kínai nyelv és a mandarin nyelv, a kínai nyelv legelterjedtebb formája, elsősorban a Kínai Népköztársaságban, Tajvanon, Malajziában és New Yorkban beszélik. A kifinomult nyelvtan és a több mint tízezer karakter miatt a kínai nyelvet nem könnyű megtanulni. A kínai fordítások éppen ezért nehéz feladatnak bizonyulnak. A nyelv számos különböző dialektusa és változata miatt a nyelvhasználók számát illetően világszerte eltérő eredmények születtek. Az erre vonatkozó számadatok 1,1 milliárd körül vannak. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden hatodik ember beszél kínaiul.

1 - Angol nyelv

A körülbelül 378 millió anyanyelvi beszélő mellett becslések szerint háromnegyed milliárd ember beszél angolul második tanult nyelvként. A nyugati germán nyelv Anglia, a mai Nagy-Britannia egykori angolszász királyságaiból fejlődött ki. Az angol nyelv világnyelvi státuszát nagyrészt a kulturálisan és gazdaságilag domináns Egyesült Államoknak köszönheti, amely viszont a középkorban Anglia hódításával az angol nyelv élére állt. Manapság különbséget tesznek az amerikai angol és a brit angol között. Az angol nyelvű filmek, tévéműsorok és zenék világméretű elterjedése, valamint viszonylag egyszerű nyelvtana miatt az angol sok más nyelvnél is könnyebben hozzáférhető. Az angol tehát joggal az 1. helyen áll a Top 6-ban.

És a német? A német nyelv nem fontos a világban?

A német nyelv néhány évvel ezelőttig szerepelt ezen a listán. Bár viszonylag kevés az anyanyelvi beszélő, nagyon sokan használják a német nyelvet mindennapi második nyelvként. És ezek a beszélők az egész világon szét vannak szórva. Ezenfelül a német nyelv még mindig hatással van más nyelvekre. Ennek ellenére van értelme elsajátítani egy másik nyelvet, amellyel még messzebbre juthatsz, mint a német nyelvvel. Ha pedig nem vagy biztos benne, bármikor lefordíttathatod a mondanivalódat - bármilyen formában - szakszerűen.

Egy adott nyelvű szakembert keresel? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi szívesen segítünk Neked.