Az állásinterjún – Hogyan reagálj jól a leggyakoribb kérdésekre?

2022.07.04

Ahhoz, hogy megfelelően felkészülj egy állásinterjúra, bele kell képzelned magad az interjúztató (HR-vezető) helyébe. A személyes interjún a HR munkatársaknak azt kell kideríteniük, hogy Te illeszkedsz-e a vállalathoz és megfelelsz-e az összes követelménynek.

Fordíts különös figyelmet a következő - leendő munkáltatód számára fontos - pontokra!

  • Jól illeszkedik a jelölt a vállalathoz és a csapathoz?
  • Megfelelő készségekkel és kompetenciákkal rendelkezik-e a jelölt a pozíció betöltéséhez?
  • Megfelelő motivációval rendelkezik-e a jelölt ahhoz, hogy értéket teremtsen a vállalat számára?

Ezenkívül tisztában kell lenned azzal, hogy az interjú során számos nonverbális jelzést küldesz, ezért különösen figyelj az arckifejezésedre és a testtartásodra, hogy ne kommunikálj félrevezető jeleket.

A leggyakoribb kérdések az állásinterjúkon

Milyen klasszikus kérdéseket tesznek fel az állásinterjún, és hogyan válaszolhatsz rá a legjobban pályázóként? Nézzük!

1. Meséljen valamit magáról

Ez a mondat általában az interjú bevezetője. Röviden számolj be a legfontosabb készségekről és érdeklődési körről, amelyek a vállalat és a pozíció szempontjából fontosak. Gyakran előfordul, hogy a HR munkatársak ezt nyomon követik, és a pályázónak meg kell magyaráznia néhány szempontot, ezért megkérdezhetik, hogy:

  • Miért van ez így?
  • Meg tudja ezt magyarázni?

2. Miért jelentkezett hozzánk?

Itt bizonyítanod kell, hogy elvégezted a "házi feladatodat", tájékozott vagy (pl. cégtörténet, vállalati politika, vállalati irányelvek és elképzelések, weboldal, brosúrák). A lehető legjobban informálódj, hogy kapcsolatot teremts a képzettséged és erősségeid fókuszával.

3. Milyen okból szeretné elhagyni jelenlegi munkáltatóját?

A HR-esek itt akarják tesztelni a kitartásodat, és látni, hogy gyorsan jelentkezel-e új állásra, ha kihívások merülnek fel. Ennek oka lehet az előző munkahelyen kialakult konfliktus, de a HR-es számára ez azt is jelezheti, hogy Te nem vagy kellő mértékben csapatjátékos. Ezért nem feltétlenül kell megemlítenie azokat a konfliktusokat és problémákat, amelyek az előző munkahelyen szerepet játszottak.

A HR-es azt szeretné hallani, hogy kihívást keresel, és hogy új szakmai célokat tűztél ki magad elé, amelyeket kifejezetten elvársz az új pozícióban.

4. Mit szeretne elérni 5 vagy 10 év múlva?

Ebben a kérdésben fontos megmutatni, hogy elképzeléseid és jövőbeli terveid összhangban vannak a vállalat elképzeléseivel. Azt a benyomást kell keltened, hogy rugalmas és nyitott vagy az új dolgokra.

5. Miért gondolja, hogy Ön a megfelelő személy cégünk számára?

Itt a HR-es azt szeretné megtudni, hogyan reagálsz. Ezért maradj nyugodt, és említsd meg a képzettségedet, a profilod fontos aspektusait, valamint a feladatkörödhöz és a pozícióhoz igazodó szempontokat. Ebben az összefüggésben azt is említheted, hogy azonosulsz a vállalat filozófiájával.

6. Mik az erősségei és hiányosságai?

Amikor erre a kérdésre kerül sor, fontos, hogy egészséges önbizalmat mutassunk, ugyanakkor bizonyos visszafogottságot tartsunk fenn, hogy teret hagyjunk az improvizációnak. Mert aki mindent jobban tud és már mindent tud, azt nem szívesen látják egy csapatban.

A rugalmasság, a stresszkezelés és a megbízhatóság említhető ezen a ponton. Ugyanez vonatkozik a gyengeségekre is, mert itt sem szabad túlzásokba esni és rossz színben feltüntetni magunkat, hanem reálisan kell tudni felmérni a gyenge pontjainkat és még a lehetséges megoldásokat is meg kell tudni nevezni.

7. Mi zavarja Önt leginkább más emberekben és hogyan kezeli ezt a problémát?

Amikor erre a kérdésre válaszolsz, nem szabad jótevőnek mutatnod magad. Kerüld a politikai vagy társadalomkritikus kérdések felvetését, illetve a személyiségjegyek megemlítését.


Hogy néz ki egy profi német nyelvű önéletrajz? 


Német fordításra van szükséged? Keress bizalommal!