Hogy néz ki egy profi német nyelvű önéletrajz?

2020.05.01

Az egész jelentkezési folyamat szíve-lelke az önéletrajz, ezért képesnek kell lennie arra, hogy első pillantásra meggyőzze a munkáltatót. Hogyan érheted ezt el? Erről olvashatsz most.

Kezdjük az alapokkal, mit is jelent az, hogy "önéletrajz" vagy "CV" ('curriculum vitae')?

Nos, ez a dokumentum tartalmazza az összes olyan információt az életedből, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a jelentkezésedhez. Régen az volt a jellemző, hogy az önéletrajzokat folyamatos szövegként és kézzel írták, ma már azonban a táblázatos szerkezet a gyakori, ugyanis ez sokkal jobban átlátható a munkáltató számára. Az elején kell, hogy szerepeljenek a legfontosabb személyes adatok, ideértve a kapcsolattartásra vonatkozó adatokat, majd ezután a szakmai képesítéseket, képzéseket, bizonyítványokat kell feltüntetni.

Mitől lesz jó egy önéletrajz?

A professzionális CV egyértelműen jól felépített, megfelelően elrendezett kell legyen, legfeljebb egy vagy két oldal terjedelemben. A szakemberek 73%-a úgy véli, hogy a tökéletes önéletrajz nem haladhatja meg a 1,5-2 oldalt.

A karrierállomásaid legfontosabb szakaszait jól olvasható betűtípussal és -mérettel kell bemutatnod.

Nagyon fontos odafigyelned a helyesírásra! Egy kutatás eredményei alapján a résztvevők 64%-a lehetséges kizáró tényezőnek tartotta a nyelvtani és gépelési hibákat.

Érdemes a CV-t testre szabni a meghirdetett pozícióhoz!

Az önéletrajz az álláspályázat szíve. Nagy a valószínűsége, hogy a HR-es előbb olvassa el az önéletrajzod, mint a motivációs leveled és az előbbi lesz nála a meggyőző. Az önéletrajznak van a legnagyobb súlya a jelentkezésben, ez 65%! Míg a motivációs levelek (22%), bizonyítványok (10%) és egyéb dokumentumok elenyésző figyelmet kapnak. Ennek ellenére sem fektetnek sok időt a munkáltatók és a HR szakemberek az önéletrajz áttekintésére. Átlagosan csak 43 másodpercet töltenek el az átnézésével! Meglepő, ugye? Gyakorlatilag néhány másodperced van meggyőzni a munkáltatót arról, hogy Te vagy a megfelelő ember az állásra, és ne keressen tovább!

Nézzük lépésről lépesre, hogy hogyan készítheted el!

A német nyelvű országokban a táblázatos felépítésű önéletrajz volt korábban is jellemző. A tiszta és világos szerkezet segít a vezetőknek másodpercek alatt átlátni az önéletrajzot. Fontos, hogy pályázóként a hangsúlyt a képesítéseidre és a karrieredre összpontosítsd, mivel a német HR szakemberek messze a legtapasztaltabbak a szakmájukban. A statisztikák alapján körülbelül 22 másodpercet töltenek el a szakmai tapasztalatok átnézésével, míg a képzések részére csak 6 másodperc jut átlagban.

Az önéletrajzban a következő információkat kell megadnod:

  • Személyes adatok és elérhetőségek (név, születési idő, születési hely, állampolgárság),
  • A betölteni kívánt állás (a felsorolást az utolsó munkáddal kell kezdened!),
  • Szakmai háttér (munkakör, munkaadó, időtartam és a felelősségi körök),
  • Oktatás / szakképzés / gyakorlat / továbbképzés (ideértve azt az időintervallumot is, hogy mikor teljesítetted az adott képzéseket, milyen bizonyítványokat szereztél, illetve mely képzési fokon szerezted meg az ismereteidet),
  • Különleges ismeretek, képesítések és nyelvek.

A megfelelő elrendezés

A klasszikus elrendezés még mindig jobb, mint a grafikusan elkészített önéletrajz vagy az Europass önéletrajzok.

Az önéletrajzod szerkezete akkor megfelelő, ha passzol a betölteni kívánt álláshoz.

Tehát, ha grafikusként keresel munkahelyet és az önéletrajzodat Word dokumentum formában nyújtod be Times New Roman betűkészlettel, pazaroltad, nemcsak a saját időd, de még a munkáltató idejét is. A művészi szakmákban a kreatív megoldások egyértelműen előnyt élveznek. Ha van weblapod vagy bemutatóvideód, az is plusz pontot érhet. Ha azonban ügyvéd vagy közgazdász a szakmád, felejtsd el a színeket és az extra formákat. Ezekben az esetekben feltétlenül szorítkozz a hagyományos önéletrajzra. Ne használj élénk színeket és változó betűstílust!

Az önéletrajzon található fedőlap vagy rövid portré választható, határozottan ízlés kérdése!

Milyen ismereteket és készségeket szükséges feltüntetned az önéletrajzodban?

Az első kérdés, amit fel kell tenned, hogy melyek azok, amelyek a legfontosabbak az adott munkakört tekintve. A legtöbb álláshirdetés világos információkat tartalmaz a kritériumokról, előnyökről. Adj meg konkrét példákat is! Például, ha szeretnéd kiemelni azt, hogy milyen jó vagy a csapatmunkában, akkor érdemes megemlíteni a hobbiknál csapatsportokat. Ha extra készségekkel, ismeretekkel rendelkezel, mint mondjuk az egyéb nyelv ismerete, feltétlenül említsd meg az önéletrajzodban!

Mit tegyél vagy mit ne tegyél a CV-ben?

Ajánlott, hogy...

✓ Határozd meg pontosan a korábbi munkaköreid és tevékenységeid! (A szakmai karriert időrendben kell megjeleníteni.)

✓ Légy rövid és lényegre törő!

✓ Ragaszkodj az egyenes vonalhoz, a szabályos formákhoz (kivéve, ha grafikusként dolgozol)!

✓ Nevezd el a dokumentumot Önéletrajzként, hozzákapcsolva a neved és a dátumot!

Ezeket inkább ne tedd!

x Irreleváns munkahelyi tapasztalatok feltüntetése.

x Azokat az általad előnynek vélt jellemzőket ne írd bele az önéletrajzodba, amelyek az adott területen nem számítanak előnynek!

x Kerüld a bizarr hobbik felsorolását!

x Felejtsd el a túlzott bérigényt!

x Vannak felesleges személyes adatok, amelyekre nincs szükség pl. a szülő foglalkozása, társadalombiztosítási szám, gyermek vagy partner neve... ezeket hagyd ki!

Hogyan készíts megnyerő fotót az önéletrajzodhoz?

A munkáltató és a HR szakemberek először az összképet nézik meg a szöveg elolvasása előtt. Érdemes befektetned anyagilag egy olyan fényképbe, amit profi fotós készít, hidd el, az önéletrajzod meghálálja majd. A legjobb egy olyan arckép, amin mosolyogva nézel a kamerába. A ruhádra is figyelj oda, ne legyen gyűrött vagy foltos. A háttér jobb, ha semleges, fehér színű. Álló formátumban a kép könnyen beilleszthető az önéletrajzba vagy a fedőlapra.

Hogyan küldj e-mailben CV-t?

A klasszikus jelentkezési formát, azaz a postai úton való küldést fokozatosan váltják fel a digitális megoldások. Az önéletrajzok háromnegyedét ma már elektronikus felületen olvassák.

Ha e-mailben jelentkezel...

✓ A motivációs levelet PDF-ben csatold vagy másold a szöveget az e-mailbe közvetlenül! Néhány egyszerű trükkel felébresztheted az olvasó kíváncsiságát.

✓ Az önéletrajzot szintén PDF mellékletként csatold.

✓ Végül további mellékletbe mehetnek a referenciáid, bemutatómunkáid, bizonyítványaid, okleveleid és egyéb szükséges dokumentumaid.

Sok sikert az állásinterjúhoz!


Az állásinterjún - Hogyan reagálj jól a leggyakoribb kérdésekre?