Lektorálás és korrektúra: Miért olyan fontosak a hibamentes szövegek a vállalatok számára

2023.06.02

A szakmai hozzáértés talán az egyik legfontosabb értéke egy jó vállalatnak. Azonban ez a képesség csak hibamentes kommunikáció által érhető el – pontosan ezért olyan lényeges a lektorálás és a korrektúra. Mert a vállalat optimális képviseletéhez nem engedhetnek meg maguknak baklövést a szövegeikben. Miért kell feltétlenül meggyőző kommunikációra törekednie minden vállalatnak? – ezt itt megtudhatod!

Lektorálás & korrektúra: a különbség

A vállalatok számára a legjobb eredmény a lektorálás és a korrektúra kombinációjával érhető el. Míg a korrektúra, ahogy a neve is sugallja, felelős a szöveg helyesírási, nyelvtani és tipográfiai hibáinak kijavításáért, a lektorálás foglalkozik a stílusbeli és nyelvi átdolgozással is.

Ilyen módon a szöveges tartalmak érthetővé válnak az olvasók számára. Elbúcsúzhatunk a bonyolult mondatoktól és a hétköznapi kifejezésektől, illetve eltávolíthatjuk a kellemetlen szóismétléseket. Az új hozzáadások is hasznosak lehetnek – így végül az optimális kommunikációhoz optimális szöveget kapunk.

Miért olyan fontos a hibamentes kommunikáció

Sajnos a tökéletes kommunikáció nem mindig adott. Egy negatív példa: szeretne kapcsolatba lépni egy másik vállalattal, és néhány telefonbeszélgetés után küld nekik egy expozét. Majd a lehetséges üzleti partner vagy ügyfél észrevesz a szövegben néhány nyelvtani hibát vagy hiányos kifejezést, emiatt azonnal alacsonyabb színvonalúnak érzékeli a cég professzionalitását.

Visszafelé pedig valószínűleg Ön is megkérdőjelezné a cég integritását, még akkor is, ha kezdetben meg volt győződve arról. Látja, milyen fontos a hibamentes kommunikáció a cég imázsának szempontjából? Annak érdekében, hogy valóban sikeres legyen, érdemes elgondolkodnia a profi lektorálás és korrektúra lehetőségén.

Problémák a hibamentes kommunikációval kapcsolatban

Általában az első kapcsolatfelvétel írásos dokumentumokon keresztül történik. Ezt az állapotot kihasználhatja! Engedje, hogy a szakemberek optimalizálják a szövegeit, hogy azok tökéletesen képviseljék vállalatát. Talán most azt gondolja, hogy elegendő lelkesedéssel tökéletesen létrehozhatók a szövegek – de ez önmagában nem garantálja feltétlenül a nyelvi érzék hiányától való védelmet. A "mindenki tud írni" elgondolás végül problémákat okozhat Önnek.

A legnagyobb probléma az, hogy még azok az emberek is, akik valóban jól és sokat írnak, időnként hibákat követnek el. Nyelvi szabályainknak megvannak a maguk buktatói – még a gyakorlott írók sem védettek ezektől. Az új helyesírási szabályok, reformok csak egyike annak a sok oknak, ami miatt időnként zavarok keletkezhetnek.

Lektorálás és szerkesztés: a leggyakoribb hibák

A saját szövegek lektorálásakor tipikus probléma a saját vakság. Ha már hosszabb ideje dolgozunk egy szövegen, és már intenzíven tanulmányoztuk azt, könnyen előfordulhat, hogy automatikusan átsiklunk a saját hibánk felett. Ha többször is átolvassuk a saját szövegünket, akkor az agyunk automatikusan kitölti az üres helyeket, és láthatatlanná teszi azokat – pontosan ez a legnagyobb hátrány ilyenkor.

Vigyázat: Itt még az automatikus javítások is problémásnak bizonyulhatnak, hiszen az autokorrekciónak mindegy, amíg a szó nyelvtanilag helyes. Ez végzetes lehet. Az ilyen hibák gyorsan felhalmozódhatnak, és rossz képet alkothatnak. Egy profi viszont könnyedén elkerüli ezeket a szűk keresztmetszeteket.

Ráadásul az optimalizált nyelvérzék aranyat ér. A nyelvi sajátosságokat, például a regionális nyelvi különbségeket mindenképpen figyelembe kell venni a kielégítő kommunikáció érdekében. Gondoljunk csak az osztrák "Jänner" helyett a "Januar" szóra, ami német környezetben kissé irritáló lehet. Ezért különösen fontos az érzékenység a lektorálásnál.

Okok a professzionális lektorálás és korrektúra szolgáltatás igénybevételére

Ha az eddigi okok még nem elegendőek, akkor íme a 3 legfontosabb indok, amiért érdemes professzionális lektorálás és korrektúra szolgáltatást igénybe venni:

1. ok: Időmegtakarítás

Az írás időigényes. Mindenki másképp ír, és több vagy kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja a jó szerkezetet, jól megfogalmazza a legfontosabb kulcsmondatokat, és utána foglalkozzon a befejező simításokkal. Alapvetően a legtöbb szöveg megírása több órát vesz igénybe, még akkor is, ha esetleg csak egy rövid szövegről van szó a honlapra.

Ha szakembereket bízunk meg ezzel a feladattal, akkor a szövegek sok töprengés és optimalizálási stressz nélkül megírhatók – majd egyszerűen átadhatók a lektorálásnak. Ez azt jelenti, hogy a szövegeket nem kell elkészíteni és optimalizálni. A hangsúly így a tartalmon maradhat. Ez óriási időmegtakarítást jelent – és jobb szövegeket eredményez!

2. ok: Növeli a forgalmat

A lektorálás melletti második fontos érv kéz a kézben jár az 1. okkal. Az időmegtakarítás természetesen pénzmegtakarítást is jelent. Cégvezetőként koncentrálhatunk az alaptevékenységre, és a részleteket másokra bízhatjuk. Ahelyett, hogy perceket töltenénk egy idegen szó helyes írásmódjával vagy a vesszők elhelyezésével, más dolgokkal foglalkozhatunk. Emellett fantasztikus szöveg születik majd a szakemberek jóvoltából. Egy jó lektor nemcsak minőséget jelent, hanem profitoptimalizálást is.

3. ok: Értékteremtés a vállalat számára

Mindezek az okok végül értéket adnak bármely vállalatnak. A hibátlan szövegek minőségi kommunikációt jelentenek, ami meggyőző eredményeket jelent a vállalat számára. A hibás szövegek és a gyenge megfogalmazások viszont ronthatják a cég hírnevét – ezzel szemben a jó szövegek idő és pénzbeli pluszt, valamint pozitív imázst jelentenek.