Munkafolyamatok a fordítóirodánkban

2023.02.15

A projektmenedzser, a fordító és a lektor együttműködése

Ha a fordítói szakmára gondolunk, valószínűleg azonnal egy kép jut eszünkbe: egy fordító egy szótárakkal és szövegekkel teli íróasztalnál. Fordítóink és lektoraink mellett csapatunk egy projektvezetőből, marketing- és IT-menedzserből is áll. Különösen a projektvezetőnkre lehet úgy tekinteni, mint vállalatunk gerincére, mivel az első kapcsolatfelvétel az ügyfelek és a fordítóiroda között mindig a projektvezetőkön keresztül történik.

Az ügyféltől függ, hogy ezt telefonon, e-mailben vagy a weboldalunkon található űrlapon keresztül teszi-e meg. Mindenesetre egy kérést általában mindössze egy órán belül feldolgozunk, ami azt jelenti, hogy minden ügyfél számára egy nem kötelező jellegű ajánlatot készítünk, amely tartalmazza mind az árat, mind a fordítási munka várható időtartamát.

Ügyfeleink az ajánlatokat kényelmesen, online is aláírhatják. Akár így, akár személyes kötelezettségvállalás esetén, minden esetben azonnal megkezdjük a megrendelés feldolgozását, mert az időgazdálkodás nagyon fontos számunkra. A felelős projektvezető, akivel az ügyfél már kapcsolatba lépett, kiválasztja a megfelelő fordítót a munkához. Ennek során figyelmet fordítunk a hozzáférhetőségre, valamint a szöveg hosszára és a megfelelő témakörre is.

Amint a fordító postaládájába érnek a fordításra váró szövegek, ők nekilátnak - az úgynevezett fordítóeszközökkel - a munkának, hogy a fordítás a lehető leggyorsabb és legtökéletesebb legyen. A fordítás után a célnyelvi szöveget a projektvezetőn keresztül elküldik a lektornak. Ez a személy elolvassa a teljes fordítást, és kijavítja az esetleges elírásokat vagy félreértéseket a tartalomban.

A projektvezető ezután megkapja a fordítás javított, illetve véglegesített változatát, és a megbeszélt határidőre elküldi azt az ügyfélnek. Ez a folyamat pontos tervezést és intenzív együttműködést igényel, de a modern informatikai megoldásoknak köszönhetően ez a folyamat sokkal könnyebbé válik. Így dolgozunk mindennap - a projektvezetőtől a fordítón át az IT-menedzserig -, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el ügyfeleink számára.

Neked is szükséged van fordításra? Ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot!